#1 iHuman / Kunstig intelligens-regulering / Ansiktsgjenkjenning og homofili / Norsk IT-skandale

Halloi! Svar på denne e-posten for å gi tilbakemeldinger, så havner det rett i innboksen min. Hva skal jeg beholde, hva kunne vært annerledes? Er det passe lengde? Målet er å lage noe som er nyttig å lese, selv hvis du ikke trykker på noen av lenkene. Jeg tror det kommer en til allerede om en uke.

For noen uker siden så jeg dokumentaren iHuman på førpremiere. Hvis du vil ha et kræsjkurs i hva du burde bekymre deg over at Silicon Valley og ikke minst Kina driver med for tiden, bør du se denne. Fokuset er på kunstig intelligens. Den dystopiske estetikken kan lede en til å tro at filmen er full av konspirasjonsteorier, men dessverre er alt omtalt i en rekke seriøse publikasjoner (sjekk f.eks. ut serien The Privacy Project fra New York Times). (Jeg er personlig ikke så redd for den såkalte singulariteten, men mer om det en annen gang).

På 8. mars vises iHuman på Vega, og etterpå leder jeg en panelsamtale med regissør Tonje Schei i samtale med tre kvinnelige teknologer. Her finner du billetter og Facebook-event.

I denne forlengelse: EU for tiden å utforme reguleringer for å begrense bruken av kunstig intelligens, med danske Margrethe Vestager i spissen. Jeg får troa på at de faktisk er i ferd med å gjøre noe nyttig, når CEO-er fra Silicon Valley valfarter til Brüssel for å få dem på andre tanker. Jeg heier som regel på EUs reguleringsforsøk, så for å nyansere litt: Europa er ikke i nærheten av å bygge opp en tech-industri som kan konkurrere med verken USA eller Kina. En nyansering til: retorikk om å regulere gigantene kan også misbrukes, det skjer eksempelvis i Pakistan, India og Singapor for å begrense ytringsfriheten, men under påskudd om å begrense tech-selskaper ute av kontroll.

PS. Bli abonnent for mer av dette:


Det var forresten én ting jeg savnet i iHuman-dokumentaren: å vise at mye av forskningen til Kosinski ikke bare er uetisk, men også full av feilslutninger. Kosinski er mest kjent for sin involvering i Cambridge Analytica-skandalen, men er også en av forskerne som mener at han gjennom maskinlæring kan identifisere hvorvidt et ansikt tilhører en person som er homofil eller heterofil. Men dataene de baserer seg på, for nærmest å påstå at det finnes noen biologiske kjennetegn som er innprentet i våre fjes og avløsrer vår legning, er bilder fra en datingapp. Eventuelle funn har da bare identifisert at selvrepresentasjon i en datingkontekst blant henholdsvis hvite menn og kvinner som søker enten noen fra samme eller motsatt kjønn, er forskjellige. Også videre. Du kan lese mer om problemene her og her. (Det blir garantert mer om ansiktsgjenkjenning i neste nyhetsbrev.)

I hjemlige trakter kan det se ut som vi har en underdekka, enorm IT-skandale på trappene (foreløpig er det stort sett Dagens Medisin som skriver om saken). Du tenker kanskje at helsevesenet har en journal på deg, men det finnes faktisk ikke. Det finnes en haug med journaler og journalnotater om deg, her og der, avhengig av hvor du har vært. Det norske helsevesenet har ingen sentral løsning for å kommunisere om deg og helsa di. Men løsningen Direktoratet for e-helse skisserer, det såkalte Akson-prosjektet, har fått kritikk fra omtrent samtlige partner. Et ti år langt megaprosjekt er noe danskene allerede har prøvd seg på - og feilet. I stedet er rådet å begynne med mindre deler som er nyttig med en gang, og bygge på derfra. Hvorfor ikke bare begynne med for eksempel felles legemiddellister? (Mennesker dør hvert eneste år i Norge pga feilmedisinering, for ingen har den fulle oversikten over hvor mange medisiner én pasient har).

Disclaimer: Jeg synes du skal stole like lite/mye på det som står i dette nyhetsbrevet som om du så jeg posta en lenke på Facebook eller Twitter. Dette er bare noe jeg gjør på fritida.

Ok, det var første forsøk. Hva synes du?

Share