#2 Russiske troll i norske aviser / Ytringsfrihetskommisjonen / Annonse-bløffen / Vitaminbjørner

Oi, her kommer det en ny utgave etter bare to dager! Men som en vis mann en gang sa: Move fast and break things. Jeg lover frekvensen blir lavere fremover, men har litt lyst til å finne formen. Svar på denne e-posten for å gi tilbakemelding - det havner rett i innboksen min :)

Uten å være klar over det, har aviser som Aftenposten, Dagbladet, NRK, TV 2 og VG publisert tweets fra russiske trollfabrikker, har NRKBeta avdekket. Det er hektisk å jobbe i nettavis, men her har man gjort det hakket for lett for russiske påvirkningskampanjer. Relatert: Journalisten avdekker at norske aviser har satt på trykk leserinnlegg fra et pseudonym utstyrt med et byline-bildet generert av kunstig intelligens (for litt medfølelsee med journalistene som gjorde den glippen, ta deg to minutter med på whichfaceisreal.com).

Saken om russiske troll snublet jeg forresten over takket være førsteamanuensis Bente Kalsnes, som har skrevet bok om falske nyheter som du bør lese hvis du vil lære mer om temaet. Hun er forøvrig en jeg er veldig glad for at sitter i Ytringsfrihetskommisjonen. Dessverre er det ikke en eneste teknolog blant de 17 medlemmene, til tross for at mandatet ber kommisjonen foreslå tiltak mot falske nyheter, spredning av hatefulle ytringer samt “drøfte nye medieaktører med portvokterfunksjoner”.

Selvom dette er et nyhetsbrev om teknologi, er ikke jeg en teknolog selv. Og et samfunnsvitenskapelig eller humanistisk blikk på teknologi er både nødvendig og viktig, men ærlig talt, vi klarer oss ikke uten teknologer for virkelig å kunne forstå, og dermed også kritisere og regulere teknologi. (Dette har jeg ranta litt om før).

Ah, vi hater annonser, og de kan da umulig virke? Hvor mye jeg elsker denne saken er ironisk nok et eksempel på confirmation bias, som er en av grunnene til at så mye penger kaster bort på digitale annonser. Men The Correspondent gjør i hvert fall en veldig god jobb med å tilgjengeliggjøre akademisk forskning som viser at digitale annonser er bortkastede penger.

For en god del år siden krangla jeg mye med annonse-selgere i en norsk nettavis. Jeg ville opprinnelig kvitte meg med bannerannonsene fordi jeg syntes det var stygge og irriterende, og jeg klarte ikke se for meg at de faktisk virket. Derfor fikk jeg gjort en studie der 20 personer surfa på tre nettaviser og målte øyebevegelsene (såkalt eyetracking). FOLK. SER. IKKE. PÅ. ANNONSENE. Men vet du hvordan man måler om en bannerannonse er “sett”? Jo, minst 50% av annonsen må være på skjermen i minst et sekund. Så annonse-selgerne var uinteresserte i resultatene av eyetracking-studien vår. Sukk.

Så til et nytt fast innslag: vitaminbjørnen. Hvert nyhetsbrev skal jeg gi deg en liten, enkel ting du kan gjøre for å styrke personvernet ditt. Denne uka: bytt nettleser til Firefox (i hvert fall på datamaskin og Android - Safari på Apple er ganske innafor).

Jeg bytta i 2018 og har ikke sett meg tilbake siden. I tillegg til bedre personvern kan du gjøre en pitteliten gjerning for å bekjempe Googles dominans.

Share

Og du: LIK OG DEL DA. Meld deg på, videresend, del, for jeg koser meg sånn med dette. Og svar på e-posten og si hva du synes.

Vennlig hilsen Ida