#8 Forhåndsbestill ny bok:) / Falske nyheter, Israel og Palestina / Sjekk brevkassen / Retusjeringsmerking / Clubhouse Who? ++

Hallo og god gjenåpning!! Det er også på tide å gjenåpne dette nyhetsbrevet.

Da Trump-tilhengerne stormet Capitol-bygget, og koronatallene samtidig steg i været, skjønte jeg at jeg måtte koble meg helt av sosiale medier og daglig nyhetsdekning om jeg skulle klare å tenke en tanke som var gyldig i så mye lenger enn ti minutter.

Ettersom alt jeg synes er gøy også har vært ulovlig de siste månedene, ble tiden i stedet brukt på å SKRIVE NY BOK!!!!! sammen med Magnus Hoem Iversen.

Den kommer 3. august, men du kan forhåndsbestille boka nå, da får du gratis frakt og 50 kr rabatt, og gir meg litt sårt tiltrengt motivasjon.

Å skrive bok er litt som å skrive masteroppgave, bortsett fra at du to-tre måneder etter at du har levert den, må gå rundt å snakke om masteroppgaven til alle du kjenner og forsøke å overbevise dem om at den er helt topp og at alle burde lese den.

Forhåndsbestill boka

Den handler om sosiale medier, og den er forskningsbasert. Vi har satt oss ned og sett på hva forskningen sier om de spørsmålene vi oftest for om sosiale medier og som dukker opp i samfunnsdebatten: Blir vi deprimerte? Blir vi avhengige? Blir det mer polarisering? Hva er det som gjør at noe sprer seg bedre på sosiale medier enn andre ting?

Det er eksempelvis forskningen som, noe overraskende, overbeviste meg om at retusjeringsmerking er en dårlig idé.

Fikk også testet ut noen av tankene fra boka i denne samtalen på Deichmann Bjørvika sammen med Lena Lindgren og Thomas Hylland Eriksen, begge aktuelle med nye bøker. Her er podcast av debatten (den finnes også på iTunes).

Bare svar på denne eposten hvis du har spørsmål om boka! Eller for eksempel vet om noen som burde få et anmeldereksemplar eller lignende.

Ok, nok selvpromotering.

Sjekk din digitale brevkasse

Du kan ha veldig, veldig viktig post der. Logg inn og les alt.

Israel, Palestina og “falske nyheter”

Sosiale medier har gjort det enklere for folk på bakken å dokumentere og formidle sine opplevelser. Å se unge palestinere skildre sine opplevelser gjør sterkt inntrykk. Klassekampen har en sak om hvordan sosiale medier har bidratt til at palestinske stemmer kommer bedre frem enn før, og at det blir vanskeligere for Israel å ha regi på fortellingen.

Samtidig kan alt dette innholdet også misbrukes til feilinformasjon på uventede måter. Videoer som er helt ekte og legitime, kan likevel brukes til feilinformasjon. Denne saken fra New York Times gir flere gode eksempler:

On Tuesday, he posted a video on Twitter showing three adult men being instructed to lie down on the floor, with their bodies being arranged by a crowd nearby. Mr. Gendelman said the video showed Palestinians staging bodies for a photo opportunity. Mr. Kovler, who traced the video back to its source, said the video had been posted in March to TikTok. Its accompanying text said the footage showed people practicing for a bomb drill.

Å faktasjekke alle bilder og videoer som kommer ut, vite hva de reelt sett viser, hvor og når de faktisk har blitt tatt, er tidkrevende. Det er også vanskelig å lage regler for hvordan slikt innhold skal modereres. Jeg misunner ikke dem som har i oppgave å løse disse problemene, men det er i hvert fall tydelig at det brukes for lite ressurser på det.

I den forlengelse: her er en god, konsis og konkret rapport om problemene med moderering av sosiale medier og hvordan de kan adresseres.

Clubhouse who?

Hjelp den hypen av Clubhouse var så irriterende. Jeg rantet om det her og her. Dette avsnittet er bare her så jeg kan få kjenne på tilfredsstillelsen av “hva var det jeg sa” ettersom du antagelig allerede hadde glemt Clubhouse.

O*n*l*y*f*a*n*s

Kan man skrive “kun-fæns” i en e-post uten å havne i spam-filteret? Vi får se. Uansett, denne saken i New York Times er innom et vell av interessante problemstillinger tilknytta tjenesten:

hvordan tech-selskapenes moralisme gjør at sex-arbeidere eller mer eller mindre tilgrensende grupper knapt kan ha en tilstedeværelse på sosiale medier,

hvordan den tilsynelatende moralismen handler mest om økonomisk risikoreduksjon,

hvordan den risikoreduksjonen betyr at alt innhold som inkluderer noe som minner om nakenhet, sex og kjønnsorganer betyr at man må benytte seg av dyrere og dårligere digitale tjenester (det har jeg tidligere skrevet om her),

hvordan sosiale medier gir en “de rike blir rikere”-effekt også i disse sfærene,

om hvordan sexarbeid digitalt ikke nødvendigvis er tryggere men i stedet gir nye risikoer,

hvordan etablerte kjendiser kan gjøre seg selv edgy og interessante gjennom tilstedeværelse på tjenesten, mens en vanlig arbeidstager risikerer å miste jobben,

også videre. Anbefalt lesning.

PS Ledig stilling!

Jobben min, Confrere, er på jakt etter backend-utvikler!

Vennlig hilsen Ida

Share